سقف عرشه فولادی چیست؟
سقف عرشه فولادی سقفی است که با استفاده از دو عنصر ورقهای فولادی گالوانیزه ذوزنقهای شکل است و برش گیرهایی که در این نوع سقفمورد استفاده قرار میگیرد سبب تفاوت این سقف با سایر سقفها میشود و البته با استفاده از مش و پهن بتون بر روی این ورق های ذوزنقه ای اجرا میشود. از بخشهای اصلی سقف عرشه فولادی میبایست به تیرهای فرعی لازم در بین تیرهای اصلی سازه اشاره کرد. ارتفاع سقف عرشههای فولادی بایدبین 6.5تا 7.5 سانتیمتر باشد.
تاریخچه سقفهای عرشه فولادی
ابتدادر سال 1820توسط هنری پالمر بوسیله ذوزنقه ای کردن ورق گالوانیزه در ساختمانها اجرا شد.این دیتیل اجرایی سقف عرشه در سال 1939و با تدوین یک استانداردصنعتی برای طراحی و اجراو بهره برداری توسط موسسه ی (sdI) به طور رسمی وارد صنعت ساختمان شد با گذشت زمان و با تغیرات متعددی که در روش اجرای سقفهای عرشه فولادی به وجود امد نهایتآ در سال 1980 توسط شرکتهای اروپایی وآمریکایی به عنوان یک روش نوین وبا تکنولوژی روز دنیا که دارای مزایای متعددی میباشد مورد استفاده قرار گرفت سقف عرشه فولادی در سال 1388 به طور رسمی وارد صنعت ساختمان ایران شد.
نه تنها امکانات و تجهیزات کافی برای این کار موجود نبود بلکه هیچ آئیننامه و استانداردی از جانب مراکز ذیصلاح برای این نوع سقف تعریف نشده بود، و تولید و اجرا صرفاً بر مبنای همان آئیننامههای اروپایی و آمریکایی انجام میگرفت و چون امکان تولید گلمیخ هم در کشور وجود نداشت گل میخها به صورت وارداتی خصوصاً با برند KOKO بسیار متداول بود که البته هزینه اجرای این گونه سقفها چندین برابر سقفهای متداول آن دوران مانند سقفهای دال بتنی و کامپوزیت بود، اما رفته رفته با جا افتادن این صنعت شرکتهای داخلی نیز شروع به تولید تجهیزات مورد نیاز این نوع سقف مانند دستگاههای Stud Welding مختص جوش گل میخ به روش قوس الکتریکی و همچنین تولید گل میخ با تکنولوژی فورج سرد نموده و همچنین از جانب مراکز ذیصلاح آئیننامهها و استانداردهای معقول نیز برای این امر تدوین و در اختیار عموم قرار داده شد. در حال حاضر با در اختیار داشتن ۴ دستگاه رول فرمینگ با گامهای 65 و 75 میلیمتری توان تولید ۵۰ تن سقف عرشه فولادی در روز را داشته و همچنین با دراختیار داشتن دستگاه های استاد ولدینگ و سایر تجهیزات در قالب ۱۲ اکیپ اجرایی مستقل توان اجرای روزانه ۳۰۰۰ متر مربع سقف عرشه فولادی را دارا میباشد.
ورقهای فولادی گالوانیزه
مهمترین مصالح به کار رفته در این نوع سقف ورق فولادی گالوانیزه میباشد که برای ساخت آن ورق فولادی با ضخامتهای 80 تا۱میلیمتر را به وسیله دستگاههای Roll Forming به روش نورد سرد شکلدهی میکنند به صورتی که در مقطع ورق حاصله هر موج به شکل یک ذوزنقه دیده میشود. وصله ورقهای فولادی گالوانیزه صرفاً بر روی تیرهای اصلی مجاز بوده و در این حالت میبایست دو عرشه وصله شونده به طولی حداقل برابر با ۵۰ میلیمتر بر روی تیر اصلی با یکدیگر همپوشانی داشته باشند
برش گیرها
گل میخهای خاصی که در سقف های عرشه مورد استفاده قرار میگیرند به جهت نوع مصالح و روش خاص اجرا، از نقاط قوت این نوع سقف محسوب میشود. قطر این برشگیرها حداکثر ۲۰ میلیمتر و ارتفاع آنها با توجه به شکل ورق فولادی تغییر میکند و در نهایت حداقل ارتفاع گل میخ بعد از نصب که از بالای ورق ذوزنقهای اندازهگیری میشود از ۴۰ میلیمتر نباید کمتر باشد. این گل میخها به وسیله دستگاه جوش قوس الکتریکی به خصوصی که Stud Welder خوانده میشود به بال تیرهای سازهای جوش میشود.
مزایا
وزن کمتر این نوع سقف نسبت به سایر سقفهای متداول در صنعت ساختمان از شاخصههای این نوع سقف فولادی محسوب میشود.در این نوع روش اجرای سقف، ورق گالوانیزه ذوزنقهای شکل آجدار هم به عنوان قالب بتن ریزی عمل مینماید و همچنین با باقیماندن در سقف نقش سازهای ایفا میکند. کاهش بار سقف و به تبع ان کاهش وزن سازه و حذف بلوک و قالب بندی و حمل و نقل آسان سبب صرفه جویی در هزینهٔ ساختمان میشود افزایش دهانه تیرریزی تا ۴ متر بدون نیاز به شمع بندی. استفاده از برش گیرها که ورق به تیر جوش میخورد از استانداردترین روشهای اجرا میباشد. قابلیت دپو در محلهای محدودتر نسبت به انواع تیرچهها. وجود فرورفتگی و برجستگی روی جان ورق فولادی، تنش تسلیم و مدول الاستیسیته ورق را ۴۷٪ نسبت به ورق صاف کاهش میدهد. امکان همزمان اجرا و بتن ریزی چندین سقف به صورت همزمان و در نتیجه صرفه جویی در زمان اجرای پروژه را دارا میباشد. حذف میلگردهای کششی و تیرهای فرعی بهترین و مقرون به صرفهترین عرض ورق 0.94 متر بعد از فرمینگ میباشد که وزن آن حدوذ 8.500 کیلوگرم میباشد